Löksoppa med ostgratinerad torsk och krutonger
GÖR SÅ HÄR:
Skala och skiva löken. Dela och skölj purjon, skär därefter i mindre bitar. Skala och skiva potatisen tunt.
Tag en vid kastrull och mjuka upp alla grönsakerna i oljan under omrörning utan att de tar färg. Häll i vatten och buljongtärningarna och låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med peppar. Lägg fisken i portionsbitar i soppan och låt det sjuda ytterligare ca 5 minuter under lock. Lyft försiktigt ur fisken och portionera soppan i soppskålar. Placera fisken ovanpå soppan och strö riven ost på fisken. Gratinera under grillelementet i ugnen tills osten har fått en fin färg. Vid servering, garnera soppan med finklippt gräslök och brödkrutonger.
INGREDIENSER
4 portioner
400 g torskfilé eller annan vit fiskfilé
2 schalottenlökar
2 rödlökar
1 purjolök
2-3 potatisar
2 msk rapsolja eller smör
1 fiskbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
1 liter vatten
peppar
120 g riven ost
brödkrutonger (egna eller färdigköpta)
gräslök till garnering