Julknäcke med tång
FOTO: ©Charlotte Berg
GÖR SÅ HÄR:
Koka upp vattnet. Blanda alla de översta ingredienserna i en skål. Häll det kokande vattnet över så att det skållas. Blanda ihop allt och låt stå tills det har svalnat till rumstemp.
Blanda ut jästen med lite vatten. Blanda ner jäst och ölandsvete i degen och blanda ordentligt. Jäs 60 min.
Värm ugnen till 225 grader.
Dela degen i 12 jämnstora bitar. Kavla ut till runda kakor på väl mjölat bakbord med kruskavel. Borsta bort överflödigt mjöl. Om du vill, strö över lite extra tångflingor av valfri sort och kavla några lätta tag så de fäster. Lägg över på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda 8-10 min mitt i ugnen tills de är torra och lätta.
Om kakorna behöver bli ännu torrare, eftertorka dem i 50- gradig ugn tills de är krispiga.
INGREDIENSER
2 ½ dl vatten
4 dl grovt rågmjöl ( Lundens)
2 msk torkade sockertångsflingor
1 msk kallpressad rapsolja från en lokal producent (t.ex. Skeby)
1-2 msk brödsirap
1 1/2 tsk havssalt
Valfria julkryddor efter eget tycke. T.ex:
1 msk anis
1 tsk hela kardemummafrön
1 tsk malen pomerans
Senare:
1 dl Ölandsvete (Lundens)
¼ pkt jäst ca 12,5 g , löst i 1 msk vatten