Julfiskbullar

FOTO: ©SJÖMATSFRÄMJANDET

GÖR SÅ HÄR:

Hacka lök och fräs i smör. Skär fiskfilén i mindre bitar, ta bort eventuella ben. Blanda lök, fisk, ägg, potatismjöl, gräddmjölk och hackad persilja i mixer. Salta och peppra. Forma smeten till små runda fiskbullar (tips! Skölj händerna i kallt vatten då och då så fastnar inte smeten i händerna). Stek gyllenbruna i en blandning av smör och olja på medelvärme.

Eller kanske prova en riktig klassiker, Tore Wretmans recept på Sillbullar med korintsås, en gammal husmanskosträtt. Receptet är anpassat efter vad du kan få tag i idag.

SILLBULLAR MED KORINTSÅS
1 stor salt sill (idag hittar vi nog mest saltsillfilé)
1 liter skummjölk (använd minimjölk el. lättmjölk)
300 g rester av kokt eller stekt kött,
1/3 liter kokt kall potatis
1 rödlök
1 ägg
½ msk potatismjöl
Lite vitpeppar

Gör så här: Flå en stor salt sill, bena ur den väl, eller använd saltsillfilé och lägg den i mjölken några timmar, för att salta ur. Mal den sedan genom köttkvarnen med den fina skivan tillsammans med bitar av köttet. Har du ingen köttkvarn använd matberedare och men dela köttet i små bitar före. Tillsätt kokt potatis och finhackad rödlök till smeten. Därefter ägget och potatismjölet. Om smeten verkar för hård späd med några matskedar grädde. Forma färsen till små platta runda bullar 1 1/2 cm tjocka och stek dem vackert bruna i smör.

KORINTSÅS
Koka några msk korinter mjuka i 3 dl vatten. Fräs 2 msk vetemjöl i smör. Späd med korintspadet och 1 köttbuljongtärning och koka i 10 minuter. Såsen ska vara rätt simmig men inte alls tjock. Smaksätt med sirap och ättika till sötsur smak. Färga såsen lite mörkare med några droppar japansk soja. Koka upp, lägg i korinterna och avsluta med en smörklick.

Varför inte byta ut de vanliga köttbullarna mot goda julfiskbullar?

INGREDIENSER

500 g fiskfärs av till exempel kolja, clarias, gös, sill, braxen eller annan god fisk.
½ gul lök
4 msk potatismjöl
1 dl dl gräddmjölk eller mellangrädde
1 ägg
3 msk persilja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
smör och olja till stekning

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.