Julfiskbullar
FOTO: ©SJÖMATSFRÄMJANDET
GÖR SÅ HÄR:
Hacka lök och fräs i smör. Skär fiskfilén i mindre bitar, ta bort eventuella ben. Blanda lök, fisk, ägg, potatismjöl, gräddmjölk och hackad persilja i mixer. Salta och peppra. Forma smeten till små runda fiskbullar (tips! Skölj händerna i kallt vatten då och då så fastnar inte smeten i händerna). Stek gyllenbruna i en blandning av smör och olja på medelvärme.
Eller kanske prova en riktig klassiker, Tore Wretmans recept på Sillbullar med korintsås, en gammal husmanskosträtt. Receptet är anpassat efter vad du kan få tag i idag.
SILLBULLAR MED KORINTSÅS
1 stor salt sill (idag hittar vi nog mest saltsillfilé)
1 liter skummjölk (använd minimjölk el. lättmjölk)
300 g rester av kokt eller stekt kött,
1/3 liter kokt kall potatis
1 rödlök
1 ägg
½ msk potatismjöl
Lite vitpeppar
Gör så här: Flå en stor salt sill, bena ur den väl, eller använd saltsillfilé och lägg den i mjölken några timmar, för att salta ur. Mal den sedan genom köttkvarnen med den fina skivan tillsammans med bitar av köttet. Har du ingen köttkvarn använd matberedare och men dela köttet i små bitar före. Tillsätt kokt potatis och finhackad rödlök till smeten. Därefter ägget och potatismjölet. Om smeten verkar för hård späd med några matskedar grädde. Forma färsen till små platta runda bullar 1 1/2 cm tjocka och stek dem vackert bruna i smör.
KORINTSÅS
Koka några msk korinter mjuka i 3 dl vatten. Fräs 2 msk vetemjöl i smör. Späd med korintspadet och 1 köttbuljongtärning och koka i 10 minuter. Såsen ska vara rätt simmig men inte alls tjock. Smaksätt med sirap och ättika till sötsur smak. Färga såsen lite mörkare med några droppar japansk soja. Koka upp, lägg i korinterna och avsluta med en smörklick.
Varför inte byta ut de vanliga köttbullarna mot goda julfiskbullar?
INGREDIENSER
500 g fiskfärs av till exempel kolja, clarias, gös, sill, braxen eller annan god fisk.
½ gul lök
4 msk potatismjöl
1 dl dl gräddmjölk eller mellangrädde
1 ägg
3 msk persilja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
smör och olja till stekning