Inkokt lax med dillmajonnäs och pressgurka
Foto: Ted Olsson ©Sjömatsfrämjandet
Gör så här
Skär laxen i 4 lika stora portionsbitar. Blanda ingredienserna till buljongen och låt den koka i 20 minuter. Sänk värmen till lägsta möjliga och lägg försiktigt ner laxen i buljongen. Låt dem knappt koka upp och lyft sedan av kastrullen från värmen. Låt laxen svalna i spadet och kyl ner ordentligt, gärna över natt.
Dillmajonnäs:
Lägg dill och rapsolja i en tillbringare/blender/mixer och mixa till en grön olja. Sila av dillen. Lägg äggulor i en bunke tillsammans med saften från en halv pressad citron och en halv tesked salt. Vispa samman äggulorna med citron och salt och tillsätt rapsoljan, droppvis i början men när du märker att den börjar bli lite tjock kan du hälla i en fin stråle. När all rapsolja är tillsatt smakar du av med eventuellt ytterligare citron och salt samt till sätter nymald svartpeppar.
Pressgurka:
Skiva gurkan, strö på salt och lägg i en sil som du hänger i diskhon eller över en kastrull eller bunke. Lägg en passande skål eller tyngd på gurkan som pressar ut vätskan ur gurkan cirka 30 minuter. Blanda resterande ingredienser till lagen och blanda med gurkan i en skål. Låt gärna stå en stund.
Lägg sedan upp laxen och slå på lite av spadet. Garnera laxen med lite dill och citronskivor. Servera med dillmajonnäs, kokt färskpotatis och pressgurka.
Ingredienser
4 portioner
500 gram lax eller regnbåge, mittbiten med skinn
Buljong:
2,5 liter vatten
0,5 dl vinäger
35 g salt
10 g vitpeppar
1 bit morot i tunna skivor
1 liten gul lök med 2 kryddnejlikor
Lite timjan
1 lagerblad
Grovt hackade persiljekvistar
Dillmajonnäs
2 äggulor
2 dl rapsolja
1 citron
1 knippe dill
Salt och peppar
Pressgurka
1 gurka
1 krm salt
2 msk ättiksprit 12%
2 msk socker
1 dl vatten
2 msk hackad persilja
Till servering
1 citron
Lite dill
Färkspotatis