Inkokt lax med dillmajonnäs och pressgurka

Foto: Ted Olsson ©Sjömatsfrämjandet 
 
Gör så här


Skär laxen i 4 lika stora portionsbitar. Blanda ingredienserna till buljongen och låt den koka i 20 minuter. Sänk värmen till lägsta möjliga och lägg försiktigt ner laxen i buljongen. Låt dem knappt koka upp och lyft sedan av kastrullen från värmen. Låt laxen svalna i spadet och kyl ner ordentligt, gärna över natt.
 
Dillmajonnäs:
Lägg dill och rapsolja i en tillbringare/blender/mixer och mixa till en grön olja. Sila av dillen. Lägg äggulor i en bunke tillsammans med saften från en halv pressad citron och en halv tesked salt. Vispa samman äggulorna med citron och salt och tillsätt rapsoljan, droppvis i början men när du märker att den börjar bli lite tjock kan du hälla i en fin stråle. När all rapsolja är tillsatt smakar du av med eventuellt ytterligare citron och salt samt till sätter nymald svartpeppar.
 
Pressgurka:
Skiva gurkan, strö på salt och lägg i en sil som du hänger i diskhon eller över en kastrull eller bunke. Lägg en passande skål eller tyngd på gurkan som pressar ut vätskan ur gurkan cirka 30 minuter. Blanda resterande ingredienser till lagen och blanda med gurkan i en skål. Låt gärna stå en stund.
 
Lägg sedan upp laxen och slå på lite av spadet. Garnera laxen med lite dill och citronskivor. Servera med dillmajonnäs, kokt färskpotatis och pressgurka.

Ingredienser

4 portioner
 
500 gram lax eller regnbåge, mittbiten med skinn
 
Buljong:
2,5 liter vatten
0,5 dl vinäger
35 g salt
10 g vitpeppar
1 bit morot i tunna skivor
1 liten gul lök med 2 kryddnejlikor
Lite timjan
1 lagerblad
Grovt hackade persiljekvistar
 
Dillmajonnäs
2 äggulor
2 dl rapsolja
1 citron
1 knippe dill
Salt och peppar
 
Pressgurka
1 gurka
1 krm salt
2 msk ättiksprit 12%
2 msk socker
1 dl vatten
2 msk hackad persilja
 
Till servering
1 citron
Lite dill
Färkspotatis

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.