Himlagod räkgryta
Foto: ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén
Gör så här:
Skala räkorna. Finhacka schalottenlök, vitlök och stjälkselleri.
Fräs i smör tillsammans med chili, lagerblad, timjan och citronskal i stekpannan.
Tillsätt krossade tomater.
Krydda med cayennepeppar, salt och socker.
Låt sjuda under lock ca 30 minuter för att få fram smakerna.
Tillsätt eventuellt lite mer vatten om det blir torrt.
Vänd ner de skalade räkorna en minut före servering.
Får de koka blir de sega.
Smaka av med citronsaft.
Servera med ris, bulgur eller ett gott bröd.
Recept: Lotta Bäckström
Ingredienser
4 portioner
1 kg räkor med skal (400 g skalade)
4 msk smör
1 bananschalottenlök eller 3 vanliga schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 1/2 dl stjälkselleri, finhackad
1 grön chili utan kärnor finhackad
1 lagerblad
1 msk timjan
1 citron, rivet skal
1 burk krossade tomater
1/4 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk pressad citronsaft