Halstrad fiskduett med ljummen primörsallad och ceasardressing
Foto: ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén
Gör så här:
Förbered: Koka potatisen. Skär sockerärtorna snett i tre delar. Skär vårlöken likadant men i fler bitar. Gör en marinad på olivolja, rivet limeskal och limesaft. Ta ur de kokta musslorna ur skalen. Skär potatisen i önskad form och lägg den i marinaden tillsammans med kräftstjärtar och blåmusslor, låt dra i ca 30 minuter.
Fisken: Skär fyra jämnstora bitar av varje fiskfilé. Badda bitarna med olivolja och halstra (steka på hög värme utan något fett i pannan) i en stekpanna tills de har fått en fin yta på alla sidor. Om det behövs, stek färdigt fisken i ugnen på 150º C, ca 5-7 minuter.
Caesardressing: Blanda ingredienserna till dressingen i en mixer. Krydda med ansjovisen efter egen smak. Mixa ingredienserna till en slät dressing. Smaksätt med vitpeppar och sältan från ansjovisspadet. Passera dressingen genom en sil för att få bort eventuella klumpar. Strax innan servering; värm primörer och skaldjur genom att vända runt dem i en varm stekpanna. Tillsätt mangold och spenat det allra sista (lägger man i dem för tidigt tappar de spänsten).
4 portioner
Ingredienser
400 g färskpotatis
250 g sockerärtor
1 knippe vårlök
1 ask röd mangold
1/2 ask färsk spenat
1 burk kräftstjärtar
1/2 kg kokta blåmusslor i skal
1 lime
2 dl olivolja
250 g lax
eller regnbågsfilé
250 g marulksfilé
Caesardressing:
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1/2 burk ansjovis
1/2-1 dl finriven brännvinsost
1 vitlöksklyfta
1-2 msk svensk senap
– Vitpeppar