Grillad röding
Foto ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén
GÖR SÅ HÄR:
Fisken
Torka fisken noga, pensla med olja och krydda med salt och peppar.
Grilla fisken hastigt och servera med grönsaker och tomatsås.
Tomatsås
Fräs lök och vitlök i olivolja i kastrull utan att det tar färg.
Tillsätt tomatpuré och socker och fräs ytterligare någon minut.
Häll i viltfond och krossade tomater.
Krydda med oregano, salt och peppar.
Sjud såsen på svag värme i ca 10 minuter och mixa den sedan slät med en stavmixer.
Grillade grönsaker
Sätt ugnen på grill och 225 grader.
Halvera paprikan och ta ur kärnhuset.
Lägg med kupade sidan uppåt på plåt med bakplåtspapper.
Pensla med olja.
Grilla i mitten av ugnen tills skalet börjar svartna.
Lägg över i en bunke med iskallt vatten.
Dra sedan försiktigt bort skalet.
Skär paprikan i bitar och ställ åt sidan.
Skär zucchini och aubergine i 1 cm tjocka skivor.
Lägg i en bunke.
Blanda med olivolja, salt och peppar.
Grilla i het grillpanna tills de fått fint grillmönster.
Lägg över i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen ca 10 min tills grönsakerna blivit mjuka.
Grilla under tiden paprikabitar och sparris i grillpannan tills de fått fint mönster.
Lägg över i formen tillsammans med zucchini och aubergine.
Pressa över citronsaft.
Täck med aluminiumfolie.
Håll varmt.
Recept: Leif Mannerström
INGREDIENSER
4 portioner
4 rödingfiléer à 170 g
1 msk olja
salt och peppar
Tomatsås
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
1/2 dl olivolja
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
2 dl viltbuljong
1 burk krossade tomater
1 tsk oregano, torkad
salt och peppar
Grillade grönsaker
1 röd paprika
1 zucchini
1 aubergine
4 vita sparrisar, skalade
4 gröna sparrisar, skalade
1/2 dl olivolja
salt och peppar
1 citron, rivet skal samt pressade saft