Grillad pigghaj med citron, vitlök & dragon

Pigghaj är en fantastiskt god fisk som är fast i köttet och passar utmärkt att både grilla, steka och röka. Under många år har fisket efter pigghaj varit stängt men beståndet har återhämtat sig och sedan 2023 får man återigen fiska pigghaj. Den fiskas av yrkesfiskare men du kan också få den på kroken om du fiskar själv. Pigghajen tillhör broskfiskarna och har därför inte dirkekt några ben utan ett skelett av brosk. Dessutom har den ett skinn som istället för fjäll har hudtänder och är strävt att ta i. För att få bort skinnet behöver man flå pigghajen. Vill du köpa pigghaj i din fiskaffär är det enklaste att be om hjälp. Vill du flå den själv skär du ett snitt runt fisken, precis bakom huvudet. Knipsa av piggarna framför ryggfenorna så att du inte sticker dig innan du ger dig på att flå pigghajen. Be någon att hålla i huvudet medan du använder en tång för att ta tag i och dra av skinnet. Sist skär du av huvudet och eventuella fenor som sitter kvar. Du kan välja att grilla pigghajen hel, skära den i kotletter eller filea den. Här har vi valt att filea pigghajen innan vi marinerat den.

Gör så här:

Dela pigghajen i bitar och lägg i en bunke. Salta och peppra och gnid in det i fiskbitarna. Skala och hacka vitlök och lägg ner i bunken tillsammans med saften från en pressad citron. Blanda runt, ringla över ca 2-3 matskedar olivolja, blanda igen och låt stå ca 15-20 minuter. Medan du väntar kan du förbereda och tända grillen och skära upp sallad. 

Trä fiskbitarna på ett spett, vill du kan du såklart varva med t.ex. champinjoner, zuccini, paprika eller lök på spettet. Grilla någon minut på varje sida så att fisken får färg och lägg den sedan vid sidan om glöden och sätt på locket på grillen så att den får gå klart i indirekt värme. Finhacka bladen från ett par kvistar dragon och strössla över den grillade pigghajen.

Servera till exempel med sallad, bröd och olivolja eller en god potatissallad.

Ingredienser:

500 gr pigghajsfilé

1 citron

2 vitlöksklyftor

Färsk dragon

Olivolja

Salt och nymald svartpeppar

 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.