Grillad pigghaj med citron, vitlök & dragon
Pigghaj är en fantastiskt god fisk som är fast i köttet och passar utmärkt att både grilla, steka och röka. Under många år har fisket efter pigghaj varit stängt men beståndet har återhämtat sig och sedan 2023 får man återigen fiska pigghaj. Den fiskas av yrkesfiskare men du kan också få den på kroken om du fiskar själv. Pigghajen tillhör broskfiskarna och har därför inte dirkekt några ben utan ett skelett av brosk. Dessutom har den ett skinn som istället för fjäll har hudtänder och är strävt att ta i. För att få bort skinnet behöver man flå pigghajen. Vill du köpa pigghaj i din fiskaffär är det enklaste att be om hjälp. Vill du flå den själv skär du ett snitt runt fisken, precis bakom huvudet. Knipsa av piggarna framför ryggfenorna så att du inte sticker dig innan du ger dig på att flå pigghajen. Be någon att hålla i huvudet medan du använder en tång för att ta tag i och dra av skinnet. Sist skär du av huvudet och eventuella fenor som sitter kvar. Du kan välja att grilla pigghajen hel, skära den i kotletter eller filea den. Här har vi valt att filea pigghajen innan vi marinerat den.
Gör så här:
Dela pigghajen i bitar och lägg i en bunke. Salta och peppra och gnid in det i fiskbitarna. Skala och hacka vitlök och lägg ner i bunken tillsammans med saften från en pressad citron. Blanda runt, ringla över ca 2-3 matskedar olivolja, blanda igen och låt stå ca 15-20 minuter. Medan du väntar kan du förbereda och tända grillen och skära upp sallad.
Trä fiskbitarna på ett spett, vill du kan du såklart varva med t.ex. champinjoner, zuccini, paprika eller lök på spettet. Grilla någon minut på varje sida så att fisken får färg och lägg den sedan vid sidan om glöden och sätt på locket på grillen så att den får gå klart i indirekt värme. Finhacka bladen från ett par kvistar dragon och strössla över den grillade pigghajen.
Servera till exempel med sallad, bröd och olivolja eller en god potatissallad.
Ingredienser:
500 gr pigghajsfilé
1 citron
2 vitlöksklyftor
Färsk dragon
Olivolja
Salt och nymald svartpeppar