Grillad kummel med citron- & timjanglaze och grillade grönsaker
Foto: ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén
Gör så här:
Dela kummelfilén i 4 lika stora bitar. Salta och peppra och lägg upp på ett fat.
Blanda samman glazen.
Dela paprikan och kärna ur paprikan. Dela vardera halva i 4 delar.
Dela zucchinin på längden och därefter ytterligare en gång på längden. Dela de fyra längderna på mitten så du får 8 stavar.
Bryt försiktigt av den nedre delen av sparrisen som är lite hårdare.
Dela majskolvarna i 2-4 bitar beroende på storlek.
Lägg alla grönsaker i en stor bunke.
Tänd grillen och vänta in fin glöd. Grilla grönsakerna först och lägg tillbaka i bunken. Häll över hälften av glazen samt 1 tesked salt och använd rena händer till att vända runt allt.
Grilla fisken på den sida som inte är skinnsidan och vänd sedan. Pensla på glaze på den grillade sidan. Lägg upp på fat och pensla på glaze även på andra sidan. Grillar du makrill eller annan fisk med skinnet kvar, grillar du skinnsidan först. Eftersom grillen är väldigt varm, räcker det att fisken får färg. Låt den sedan stå någon minut för att gå klart. Använd gärna termometer. Innertemperaturen bör ligga runt 46-48 grader.
4 portioner
Ingredienser
600 g kummel, det går också bra med t.ex. marulk, havskatt, lax eller makrill
salt och svartpeppar
Glaze:
2 tsk pressad citron, finrivet skal av 1 citron.
4 finhackade vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
2 dl neutral olja
2 nypa socker
2 msk färsk, hackad timjan
1 stor röd paprika
1 zucchini
4 färska gula lökar
1 knippe sparris
2 majskolvar, förkokta eller färska