Friterad bläckfisk - steg för steg

Gör så här


Lägg bläckfiskarna i vasken och skölj av dem. För att rensa bläckfisken tar du tag i bläckfiskkroppen med ena handen och dess huvud och armar med den andra. Dra försiktigt isär. Ibland följer alla inälvor med ut. Om inte så kan du enkelt skrapa ur bläckfisken med hjälp av en sked och genom att skölja ur den. Du kan också vränga kroppen ut och in. Det är lite svårt i början men när du väl vikt över kanten så går den enklare. Alla lösa hinnor skall bort samt den broskliknande genomskinliga skivan/pennan som sitter i kroppen.

Skär av armarna under ögonen och släng huvudet. Dra bort den broskliknande näbben som sitter mellan armarna. Gnid bort skinnet under rinnande kallt vatten. Fenorna drar du loss från kroppen. Dessa kan du snitta i ett rutmönster, då rullar de snyggt ihop sig när du friterar dem. Skär kroppen i 1 cm breda ringar samt dela i sär armarna och eventuellt dela upp de i mindre bitar.

Bläckfisk_uppskuren

Torka av på hushållspapper. Salta och peppra på bläckfisken och pudra över paprikapulver och chili. Klyfta upp citronen och blanda samman majonnäs med finriven vitlök.  

Sätt på en stor kastrull med frityroljan i. Det är bra om kastrullen rymmer dubbla mängden jämfört med oljan så att det inte skvätter över. Värm oljan till 170-180 grader.

Frityrolja

Lägg bläckfisken i en bunke och häll över mjölet, vänd runt. När oljan är uppe i temperatur kan du lägga i bläckfisk i omgångar.

Mjölad bläckfisk

Se till att det inte kokar över. Bläckfisken skall friteras snabbt annars blir den lätt seg. När bläckfisken fått färg lyfter du över den på en tallrik eller plåt.

Friterad bläckfisk

När all bläckfisk är friterad kan du snabbt fritera den en andra gång för att allt skall bli varmt när det skall serveras. 

Servera med citron och vitlöksmajonnäs.

 

Ingredienser

4 portioner

4 stycken hela bläckfiskar eller 600 gram bläckfiskringar

2 liter frityrolja

2 dl vetemjöl eller majsmjöl

salt

svartpeppar

valfritt 3 msk rökt paprikapulver och 1 tsk mald chipotle

1 citron

2 dl majonnäs - godast hemgjord men välj annars en god majonnäs

1 vitlöksklyfta

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.