Friterad bläckfisk - steg för steg
Gör så här
Lägg bläckfiskarna i vasken och skölj av dem. För att rensa bläckfisken tar du tag i bläckfiskkroppen med ena handen och dess huvud och armar med den andra. Dra försiktigt isär. Ibland följer alla inälvor med ut. Om inte så kan du enkelt skrapa ur bläckfisken med hjälp av en sked och genom att skölja ur den. Du kan också vränga kroppen ut och in. Det är lite svårt i början men när du väl vikt över kanten så går den enklare. Alla lösa hinnor skall bort samt den broskliknande genomskinliga skivan/pennan som sitter i kroppen.

Skär av armarna under ögonen och släng huvudet. Dra bort den broskliknande näbben som sitter mellan armarna. Gnid bort skinnet under rinnande kallt vatten. Fenorna drar du loss från kroppen. Dessa kan du snitta i ett rutmönster, då rullar de snyggt ihop sig när du friterar dem. Skär kroppen i 1 cm breda ringar samt dela i sär armarna och eventuellt dela upp de i mindre bitar.

Torka av på hushållspapper. Salta och peppra på bläckfisken och pudra över paprikapulver och chili. Klyfta upp citronen och blanda samman majonnäs med finriven vitlök.
Sätt på en stor kastrull med frityroljan i. Det är bra om kastrullen rymmer dubbla mängden jämfört med oljan så att det inte skvätter över. Värm oljan till 170-180 grader.

Lägg bläckfisken i en bunke och häll över mjölet, vänd runt. När oljan är uppe i temperatur kan du lägga i bläckfisk i omgångar.

Se till att det inte kokar över. Bläckfisken skall friteras snabbt annars blir den lätt seg. När bläckfisken fått färg lyfter du över den på en tallrik eller plåt.

När all bläckfisk är friterad kan du snabbt fritera den en andra gång för att allt skall bli varmt när det skall serveras.
Servera med citron och vitlöksmajonnäs.
Ingredienser
4 portioner
4 stycken hela bläckfiskar eller 600 gram bläckfiskringar
2 liter frityrolja
2 dl vetemjöl eller majsmjöl
salt
svartpeppar
valfritt 3 msk rökt paprikapulver och 1 tsk mald chipotle
1 citron
2 dl majonnäs - godast hemgjord men välj annars en god majonnäs
1 vitlöksklyfta
