Asiatisk lax- och sesamburgare
Foto: ©Sjömatsfrämjandet, Ilar Gunilla Persson
Gör så här:
Sätt på ugnen för klyftpotatisen.
Se till att det inte sitter kvar några småben i fisken (de går lätt att dra bort med en pincett) och skär den sedan i tärningar.
Dra av det yttersta höljet från citrongräset och strimla resten fint. Strimla salladslök och skala och hacka vitlök och ingefära fint.
Kör lax, salladslök, citrongräs, vitlök, ingefära, soja och sesamolja i en matberedare på pulsintervaller, eller hacka riktigt fint för hand.
Tillsätt sesamfrön och blanda försiktigt för hand.
Forma smeten till fyra burgare.
Gör en liten fördjupning i mitten på varje.
Krydda båda sidor med salt och peppar.
Låt vila i frysen i minst 15 minuter.
Pensla med olja när du tar ut dem.
Gör dressingen under tiden:
Blanda majonnäs, sweet chili, yoghurt, pepparrot, sesamolja och rivet limeskal.
Smaka av med salt, svartpeppar och lite limesaft.
Klyfta potatisen och ringla över lite olja. Blanda och sätt in potatisen i ugnen.
Grilla eller stek burgarna i oljad panna, cirka 3-4 min per sida.
Servera med klyftpotatis, dressing och sallad.
Ingredienser
4 portioner
1/2 dl sesamfrön, gärna både vita och svarta
500 g färsk laxfilé, skinnfri och urbenad
1 stjälk citrongräs
2 salladslökar
3 vitlöksklyftor
3-5 cm färsk ingefära
1 msk soja
Dressing
1 dl Majonnäs
1-2 msk Sweet chilisås
1 dl Grekisk Yoghurt
Riven Pepparrot, mängd beroende på önskad styrka
1 msk Sesamolja
Rivet limeskal från 1 lime
Salt och svartpeppar
Tillbehör
Klyftpotatis och en blandad sallad