Nu är det dags att lägga fisken på gallret

Foto: ©Svensk Fisk

Med de första varma vårvindarna sprider sig ofta en kittlande doft. Grannen har fått fram grillen och det luktar ljuvligt! Efter en kall, mörk vinter är det befriande att få laga sin mat i det fria och njuta av långa ljusa försommarkvällar. Många har god erfarenhet av kött på grillgallret, men nu vill vi slå ett slag för fisken. Läs nedan våra tips för en lyckad fiskgrillning.

1. Feta fiskar som lax, regnbåge, makrill och hälleflundra är bra fiskar att grilla.

2. De mindre feta fiskarna, t.ex. torsk och kummel, går också utmärkt att grilla men bör marineras först.Pensla gärna ett par gånger med marinad under grillningen. Dessa passar också utmärkt att grillas i folie eller på spett.

3. TIPS! Pensla grillgallret innan grillning så fastnar inte fisken.

4. Fiskkotletter (fiskbitar skurna rakt av med ryggbenet kvar) blir bäst om de binds ihop med bomullsgarn innan grillning.

5. Allra enklast är att lägga fisken i dubbelhalster. Då hålls fisken ihop, är lättare att vända och man har bättre koll på när fisken är klar.

6. För fin arom på grillbädden, lägg gärna på lite enris eller färska kryddor.

7. Tänk på att tjocka filéer eller skivor fisk skall grillas högre upp från grillen så att de hinner bli genomstekta utan att bli brända.

8. Vill du göra grillspett, tänk på att lägga träpinnarna i vatten innan. (Vanliga pinnar i en timma och bambuspett i 3-4 timmar.)

9. Metallspett kan oljas innan, då går det lättare att få av fisken och grönsakerna efteråt.

10. Blandar man fisk och grönsaker på grillspettet är risken att något av det blir färdigt före det andra. Grilla därför fiskspett för sig och grönsaksspett för sig.

Det finns oändliga möjligheter när det handlar om fisk som skall grillas. Tänk på att bara vända fisken en gång under grillningen så blir den saftigare. Använd dessutom alltid grilltång så riskerar du inte att sticka hål på fisken så att saften rinner ut och gör fisken torr.

Här kommer några förslag på marinader och såser, goda till den grillande fisken. Marinader kan också köpas klara i påse eller på flaska, det är helt okey att göra vardagen enkel för sig. Fråga gärna din fiskhandlare om andra idéer och tips inför den kommande grillsäsongen.