Klubbad lake, kanske något för dig som sportfiskar?

På sommaren när de allra flesta andra arter i sjön njuter av värmen, söker sig laken ned mot djupa bottenhålor där vattnet är svalare. Laken är en fisk som gillar kalla vatten och den är som allra piggast på vintern. När sjön fryst till is kan laken lägga sig strax under istäcket vilket gör den lättfångad på ett för många okänt sätt. Man slår helt enkelt med en påk eller liknande på isen, över laken så att den domnar. Sedan är det bara att göra hål på istäcket och plocka upp fisken!

LAKE.gif

Vill man fiska lake under sommaren måste man utnyttja fiskeredskap som kan ruska liv i laken där den gömmer sig bland djupliggande stenar och block. Lake finns i hela landet, förutom i fjälltrakterna. Köttet är fast och fint men skinnet är segt och lite slemmigt varför den bör flås innan tillagning om man inte skär filéer av den förstås.
Laken finns i sjöar men även i vissa områden i Östersjön. Det är runt dessa områden som laken är mest uppskattad. På västkusten och i södra Sverige är det inte lika vanligt med lake i fiskdisken. Dock finns den så här års på Göteborgs fiskauktion, så fråga gärna din fiskhandlare om de kan ta in. Det är en prisvärd fisk och det finns gott om lake i våra vatten. Man har alltid hävdat att laken är som bäst på vintern. Detta beror snarare på att den är mest lättfångad då. Andra menar att den är som bäst på sommaren. Goda Fisken i Spiken, hör till dem. Goda Fisken ligger längst ut på udden norr om Lidköping vid Vänern. De röker och gravar olika insjöfiskar. Här nedan kan du inspireras av ett recept på gravad ryggfilé av lake. Observera att du bör frysa fisken först. Väntar man med att frysa fisken efter den gravats, blir den för salt. En traditionell salt/sockerblandning för gravning av lake gör köttet för segt och fast därför används här en blandning som innehåller mer socker än salt.

GRAVAD LAKE
Tag till 1 kg ryggfilé av lake (som varit fryst)
4 msk salt
6 msk socker
2-3 krossade vitpepparkorn
rikligt med färsk, klippt dill

Gnid in fisken med salt/sockerblandningen, strö över färsk dill och krossad vitpeppar och låt fisken gravas i kylskåp i två dygn i en täckt form eller i en påse. Vänd på fisken ett par gånger per dygn. Skär laken i tunna skivor och servera med apelsinsås.

Apelsinsås:
Gräddfil, crème fraiche, majonnäs i proportionerna 3:2:1
Koncentrerad apelsinjuice (efter smak), grovmalen svartpeppar, lite rivet apelsinskal (efter smak).