Fjällröding – en läcker doldis i laxfamiljen

Rött och fint, välsmakande kött. Lite mindre i storlek och lite mindre fet än laxsläktingen, ändå rik på fleromättade omega-3 fettsyror. Trivs i de kalla fjällvattnen i norr. En svensk produkt som har stor framtidspotential. Vi pratar om röding, eller fjällröding för att vara mer exakt. Den är lätt att förväxla med den danska bäckrödingen som felaktigt säljs som röding på den svenska marknaden.

Flera gånger i veckan levereras färsk röding runt om i Sverige från ca 14 odlare i Norrland. Fjällrödingen behöver nämligen kallt vatten för att trivas. Går temperaturen över 15 grader slutar den att äta och därmed att växa.

Rödingodlingen har med sina dryga 20 år på nacken, en ganska blygsamma årsproduktion på ca 2000 ton. Men sedan svenska myndigheter förenklat förutsättningarna för vattenbruk ser odlarna mycket ljust på framtiden.
– Vi har en stor tillväxtpotential för röding här uppe i norr, säger Josef Nygren från Lycksele. Inom en snar framtid kommer röding att vara än mer vanlig i fiskdiskarna, spår Josef.

Odling som gör dubbel nytta
Fiskodling har ibland fått kritik för sin miljöbelastning. När det handlar om rödingodling är det många gånger tvärt om. I näringsfattiga vatten tillför fiskodlingen nödvändiga näringsämnen vilket ger ett mer levande ekosystem vilket i sin tur skapar förutsättningar för ett fiskrikare liv i dessa annars relativt sterila sjöar.

Odlas till portionsstorlek eller något större
Efter ca två år i odlingskasse är det dags för slakt. Då väger rödingen ca 5-8 hg, ganska lagom storlek för en portion. Låter man den växa till sig ytterligare ett år väger den upp till 1,2 kg och då säljs den lämpligast som filé. Rödingen är inte lika fet som atlantlaxen och har en något tätare köttstruktur. Den lagrar alltså inte upp fettdepåer mellan muskelfibrerna som atlantlaxen gör och man slipper därmed det randiga resultat som atlantlaxen ofta får. Röding är rik på nyttiga vitaminer och omega-3 fettsyror.

 

För mer information: Vattenbrukarnas Riksförbund

Kokt röding
6 port
1 ½ – 2 kg hel röding
Vatten så det täcker fisken

Ta till varje liter vatten:
1 msk salt
5 vitpepparkorn
1 liten gul lök
dill
citron

Till garnering
sallad
citron
persilja

Löjromsås
4 dl crème fraiche
4 msk löjrom eller annan rom

Rensa och skölj rödingarna. Ska huvudet vara kvar så ta bort gälarna.
Blanda ingredienserna till lagen och koka i ca 10 minuter. Lägg i fisken och koka upp. Skumma väl och sjud sedan under lock ca 30 minuter på svag värme.
Ska fisken serveras kall bör den kallna i spadet. Skinnet dras av före servering och fisken garneras med sallad, citron och persilja.
Servera med kokt potatis, sallad och romsås.

Löjromsås: Häll upp crème fraiche i en skål och rör den smidig. Tillsätt löjrommen och servera såsen till varm eller kall röding.