Grilla fisk

Vitlök, tång och hav…Att grilla fisk för tankarna till varma sommarkvällar. Men kanske också till fisk som fastnar och går sönder. Ge inte upp! Det finns inte mycket som går upp mot nygrillad fisk med smakfulla tillbehör. Här är tipsen. 

Vad passar på grillen?

Lax, regnbåge och makrill är exempel på feta som passar bra att grilla. Magra fiskar med fast kött såsom marulk, lubb, havskatt och lake passar också bra men behöver extra fett vid grillning. Pensla med olja eller marinad.

Fiskfilé med löst kött passar bäst att lägg i grillkorg penslad med olja eller i foliepaket med goda tillbehör såsom skivad kokt potatis, delade körsbärstomater, färska örter, strimlad purjolök, 1/2 tsk salt, svartpeppar och en klick smör.

Skinnet kvar på filén

Behåll gärna skinnet kvar på filén. Grilla först ”köttsidan”, grilla sedan färdigt på skinnsidan eller grilla endast skinnsidan vilken tål hög värme. Grilla klart under lock.

En laxsida med skinn, krydda med flingsalt, färska örter, citron och vitlök eller pensla på en glaze. laxen är fet och behöver inget extra fett.

Smaksättare

Filskfilé, låt fisken marinera en stund innan grillning men torka av överflödig marinad som annars kan ta eld och sota fiskköttet.

Det går också bra att pensla på en glaze under eller efter grillning.

Hel fisk. För att få god smak och sälta, lägg 3-4 snitt på båda sidor av fisken. Lägg ner i saltat vatten (1/2 dl salt/ liter vatten) i ett par timmar eller över natten.

Hur ska fisken grillas?

Fisk skall tillagas långsamt. Börja inte grilla för tidigt utan låt grillen och grillgallret bli riktigt varmt och kolet grått. Låt tjocka filéer få en fin grillyta. Grilla sedan klart under lock. Är grillen för varm använd indirekt grillning.

Indirekt grillning

Indirekt grillning ger en långsam tillagning – för över kolet till ena sidan av grillen eller gör ett kolfritt hål i mitten. Lägg fisken över den ”tomma delen”. Skulle effekten bli för dålig justera med mängden kol under fisken.

Grilla i halster

För att få bättre kontroll på grillningen av hel fisk eller filé – kläm fast fisken i ett halster. Halstret läggs sedan på det vanliga grillgallret. Detta gör det enkelt att flytta och vända fisken och förhindrar att den bränner vid.

Fisken klar vid 48-52°

Använd digital termometer, stick in spetsen till mitten av fiskens tjockaste del.

Grillspett med fisk

Lägg först träspetten i vatten i ett par timmar så att de inte tar eld på grillen. Trä gärna fisken på dubbla spett i metall eller trä, så rullar fisken inte runt på spettet. Trä på jämnstora bitar. Fisk för sig och grönsaker för sig. Grönsakerna riskerar annars att bli klara före fisken.

Tips för kolgrillning och grilltider om du inte har termometer

  • Vid kolgrillning vänta tills kolet är riktigt varmt och ”grått”.
  • Låt grillgallret vara ca 30 cm från glöden.
  • Använd gärna ett dubbelhalster (fisken kläms fast mellan två gallerhalvor)
  • Grillgallret skall vara riktigt varmt innan fisken läggs på.
  • Pensla gärna gallret med olja före grillning så fastnar inte fisken så lätt.

Marinera; då fisk inte behöver marineras för att bli mör, räcker det att marinera en kort stund (ca 30 minuter) eller att pensla på marinad strax före grillning. Man kan också pensla på en smakrik glaze när fisken är klar. Alternativt kan man torrmarinera fisken först genom att gnida in kryddor i fiskköttet för at sedan pensla på en glaze efter grillning.

Tillagningstider grilla fisk om du inte har termometer här är ca tider:

Använd gärna ett dubbelhalster.
Tunna filéer; 2 min/sida
Tjocka filéer: 4 min/sida
Laxkotlett: 2-3 cm tjocka 3-4 min/sida
Småfisk, t ex strömming: 2-3 min/sida
Strömmingsflundror: 1/2 min/sida
Foliepaket: 10-20 minuter
Stor filésida: 15-20 minuter. Låt skinnet vara kvar. Grilla med skinnsidan ner sist

Tillagningstider grilla skaldjur:

Använd gärna ett halster
Pilgrimsmusslor, råa: 1 min/sida
Blåmusslor: Är färdiga när de öppnat sig. (De måste vara helst stängda när de läggs på grillen).
Hummerhalvor: På finmaskigt galler, med köttet ner. Råa 3-4min Kokta: 2-3 min.
Havskräftor: På finmaskigt galler och med köttet ner. Råa 1 min Kokta: 1 min.