Hummer

Foto ©Sjömatsfrämjandet, Ilar Gunilla Persson

Hummerpremiär är något alldeles extra och måste upplevas för att riktigt förstå tjusningen, och spelet bakom. Premiären sker alltid första måndagen efter 20 september och helgen innan är det full aktivitet i västkustens hamnar. Alla sysslar med sitt men ytterst få pratar hummerfiske med båtgrannen. Redan under söndagen kan man se båtarna ligga fullastade med hummertinorna och allt är klart för att vara på plats klockan sju när det är tillåtet att sätta sin första tina. Trots den hektiska förberedelsen i hamnen sker det inte mycket prat. Hummerfisket föregås nämligen av mycket hemlighetsmakeri. Ingen berättar om sina favoritställen, det är inte ens lönt att fråga. Ofta har man ärvt kunskapen från äldre generationer och man avslöjar dem inte får någon. Alla har sina speciella knep hur man bäst lockar till sig humrarna och hur länge tinorna skall ligga i blöt innan premiären. 

hummertinor
Hummertinor uppradade i Fjällbacka

Kokning av hummer

  • Kontrollera att hummern är levande. Skölj dem i kallt vatten.
  • Koka upp en lag på 1 dl salt per 3 liter vatten. Kan smaksättas med dillkronor, dillkvistar, dillfrön, kummin och anis, vinäger efter vilken smak man föredrar.
  • Lägg i en hummer  i taget med huvudet före i den kraftigt kokande lagen. Lägg i den största först. Låt lagen koka upp innan nästa läggs i. Lår dem sedan sjuda försiktigt.
  • Alla djur ska täckas av det sjudande vattnet.
  • En liten hummer (400-500g) kokas i 6-7 minuter (8minuter om den serveras direkt). Lägg sedan till 1 minut per ytterligare 100g hummer. Tiden gäller från det att vattnet kokat upp på nytt efter det att skaldjuren lagts i vattnet.
  • Låt hummern svalna i lagen som kyls så snabbt som möjligt, helst i rinnande, kallt vattenbad. Skaldjur i lag förvaras sedan i kylskåp, helst i +2°.