Skarpsill
Illustration: ©Sjömatsfrämjandet
Skarpsill
Brisling
Sprattus sprattus
Skarpsillen är en liten sill med skarpa fjäll och precis som sillen slank i formen med ryggfena och utan sidolinje. Den är silverglänsande och känns igen på de skarpa sågtandade fjällen som bildar en ”köl” på fiskens buk. Därav smeknamnet vassbuk. Skarpsillen kan bli upp till 20 cm lång.Vanlig storlek i våra vatten är 12-14 cm.
Den är vanlig i Skagerrak och Kattegatt men det finns även ett stort bestånd i Östersjön, Bottenhavet och i Bottenviken.
Skarpsillen är en stimfisk och lever på grunt vatten ned till 150 meters djup. Födan består av djurplankton, fisklarver och fiskyngel. Djurplankton har en dygnsvandring och skarpsillen följer med; på natten mot ytan och under dagen mot botten. Leken sker vid olika tidpunkter för olika bestånd av skarpsill; i Västerhavet leker den under april-juli och i Östersjön under mars-augusti. Äggen kläcks efter en vecka och driver med strömmarna.
Bästa säsong är under den kalla årstiden. Fisket sker med stora redskap som bottentrål, flyttrål, snörpvad eller landvad. Fisken måste hållas ”instängd” ett tag, i snörp- eller landvaden efter fångsten för att den skall hinna tömma tarmen. En stor del av fångsten konserveras sedan hel under handelsnamnen ansjovis eller sardin.
Skarpsill på andra språk
Engelska: Sprat
Tyska: Sprotte
Franska: Sprat