Lubb
Illustration: ©Sjömatsfrämjandet
Lubb
Brosme brosme
Lubben påminner om en kort långa. Fisken är kraftigt byggd. Hela kroppen ger ett kompakt intryck, huvudet är litet men kraftigt, munnen har ett svagt underbett. Ryggfenan är lång och fenorna är svarta och vita i ytterkanterna. Ryggen och sidorna är ljusbruna eller ljusgrå och buken vitaktig. Lubben kan väga 15 kg och bli 1,1 m lång. Vanligaste storleken på lubb utefter den svenska västkusten är 1-5 kg och 60-80 cm lång.
Lubben är en utpräglad saltvattensfisk och förekommer i mindre volym i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt.
Lubben söker sig till djupa, hårda bottnar. Arten är en djupvattensfisk som gärna uppehåller sig på djup ner till 1000 m. Mindre fiskar förekommer på grundare vatten. Den stannar gärna på samma plats under hela livet. Fisken leker under april-juni. Både ägg och yngel är pelagiska det vill säga, de förekommer fritt i vatten och ganska nära ytan. Efter kläckning börjar de äta plankton men när de når en storlek av 50 mm söker de sig mot botten och går successivt över till en föda bestående av kräftdjur och bottenfiskar.
Lubben anses av många vara en delikatess. Köttet är fast och smaken kan påminna om hummer. Den kan ersätta torskfiskar i alla recept och passar bra på grillen eller i grytor.
Lubb har säsong året om. Arten förekommer endast som bifångst till annat fiske men har på senare tid fått ett ökat värde som konsumtionsfisk. Lubben är också en eftertraktad sportfisk.
Lubb på andra språk
Engelska: Tusk
Tyska: Lumb
Franska: Brosme