Berggylta
Illustration: ©Sjömatsfrämjandet
Berggylta
Labrus berggylta
Berggyltan tillhör läppfiskarna. Kroppen är hög och nosen kort. Munnen är liten och läpparna tjocka och framskjutande. Ryggen och sidorna är marmorerade i brunt, grönt och rött. Fjällen är stora och kantade med en brun- eller rödgul bård. Berggyltan kan väga 3,5 kg och bli 60 cm lång. Vanlig storlek i våra vatten är omkring 0,5 kg.
Berggyltan är vanlig utmed den svenska västkusten. Den är ovanlig i Kattegatt och i Öresund. Berggyltan trivs vid algbevuxen sten- eller klippbotten ned till ca 30 meters djup. Den står ofta gömd i klippskrevor. Födan består av musslor, mask och krabbor.
Fisken är hermafrodit, det vill säga, fungerar de första 10-14 åren som hona varefter den byter kön och blir hanne. Leken sker i juni-juli och honan klibbar fast äggen vid underlaget. Ynglen kläcks efter ca 2 veckor och lever i små stim den första sommaren. Alla småfiskar är således honor.
Berggyltan har ett sötaktigt kött och används ofta till soppa. Bergyltan smakar bra året om. Den fångas med krok och garn, men saknar fiskeriekonomisk betydelse i Sverige.
Berggylta på andra språk
Engelska: Ballan wrasse
Tyska: Lippenfisch
Franska: Vieille commune