Ål
Illustration: ©Sjömatsfrämjandet
Ål
Anguilla anguilla
Ålen har en ormlik kropp. Rygg- och analfenor bildar en sammanhängande fensöm runt om kroppens bakre del. Den saknar bukfenor och de mycket små fjällen ligger insänkta i huden. Färgen skiftar under de olika utvecklingsstadierna. Som fullvuxen har den svart rygg och gul eller vit buk. Honan blir störst och kan väga upp till 5 kg och bli 1,5 m lång. Hannen blir endast 30-50 cm lång.
Ålen förekommer i nästan hela Sverige, både utefter kuster och i inlandet. Dock inte i fjällregionen eller i vissa delar av sydsvenska höglandet.
Mycket i ålens liv, vandringar och levnadssätt, är höljt i mystik. Men en märklig sak vet man. Alla ålar leker i Saragassohavet. Larverna följer sedan med Golfströmmen till Europa. Vid ca 3 års ålder når de Europas kuster och kallas då glasål. Honorna går sedan upp i sött vatten medan hannarna oftast stannar kvar vid kusten. Efter 5-7 år startar hannarna vandringen till lekplatserna i Saragassohavet. Honorna måste växa ytterligare flera år innan det är dags att ge sig av.
Ål anses som en stor delikatess och äts rökt, inkokt, luad, halmad, som ålasoppa mm. Ålfisket bedrivs i april-december med ryssjor, tinor och krok. Ål odlas också och är god att äta året om.
Ål på andra språk
Engelska: European eel
Tyska: Aal
Franska: Anguille