Bouillabaisse

Foto ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén

Gör så här

Fiskfond
Sätt ugnen på 120°.
Bred ut skaldjursskal i en långpanna, rosta i ugn 10-15 minuter.
Fräs under tiden grönsakerna i rikligt med olivolja i en stor kastrull,
tillsätt tomatpuré samt kryddor, fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt skaldjursskalen, täck med vatten, låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
Låt vila i 30 minuter.
Sila i ny kastrull och koka ihop utan lock tills ca 1 liter vätska återstår.
Tillsätt apelsinsaft och Pernod. Krydda eventuellt med salt och peppar.
Koka upp.

Soppa
Lägg i potatis, fänkål och fisk i den kokande soppan.
Sätt på lok och ställ kastrullen åt sidan i ca 5 minuter.
Precis innan servering – lägg i skaldjur och soltorkade tomater.

Att ha i soppan
300g tränad, valfri filéad och benfri fisk som t ex abborre, sik och lax
4 skivade kokta potatisar
1 fänkål, tränad
100 g skalade kokta räkor, havskräftor eller hummer
10 soltorkade tomater, strimlade

Servering
Hyvlad parmesanost
ugnsrostade brödskivor

Recept: Leif Mannerström