Gratinerade blåmusslor i skal

Foto Ilar Gunilla Persson

Gör så här

Öppna blåmusslor knackas mot köksbänken. Är de levande sluter sig skalet, är de döda ska de kasseras. Trasiga musslor kasseras också. Koka upp 2 dl vin eller vatten i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka i 3-5 minuter eller tills de öppnat sig (det räcker med värme och ånga).

Plocka ut de öppnade musslorna och koka de stängda musslorna ytterligare några minuter. Håll fast locket och skaka kastrullen ett par gånger. De musslor som inte öppnar sig kan man, om man känner sig osäker, kassera. Här finns olika uppfattningar om man bör slänga dessa eller inte. Dela skalet och lägg musslan i ena halvan och placera i ugnsfast form. Strör man salt i botten står skalet stadigare. Värm 25 g smör och blanda ner 2 pressade vitlöksklyftor, 1 dl finhackad persilja, ½ tsk salt. Fördela på musslorna i skalen. Riv parmesan ost och fördela över musslorna.Gratinera i ugn på 225° i 5 minuter. Servera varma med ett gott bröd – Mums!