Vårsmaker till Valborg

Våren har kommit med full kraft och helgen ser ut att bli strålande fin. Ut med det mörka och tunga, in med det ljusa och lätta. Valborgshelgen är avstampet mot vår och värme och vad passar bättre än att bjuda på enkla och fräscha smakupplevelser.  

 

Fisk i allmänhet och lax i synnerhet är utmärkt vår- och sommarmat. Variationsmöjligheterna är oändliga och uppskattas i alla åldrar. Varmrökt, ugnsbakad eller grillad är populära varianter, men minst lika uppskattat är att servera laxen rå. Eller som ceviche, alltså med lite citron- eller limesaft. Skär laxen i några millimeter tjocka skivor, pressa över limesaft, droppa över Kikkomansoja och till sist, strö över rostade sesamfrön. Limen tillagar laxen som blir mer ljusrosa ju längre tid syran får verka. Denna enkla rätt kan serveras som drinktilltugg eller som en fräsch förrätt tillsammans med krispig sparris eller andra vårprimörer. Kan det bli enklare? Vi lovar, de flesta tycker det är fantastiskt gott, ung som gammal!

Var kommer laxen ifrån?
Laxen vi köper i fiskdisken är till största delen odlad från Norge. Det finns en liten andel annat, både färskt och fryst. Vi importerade 30.600 ton norsk, odlad lax förra året. Den vilda laxen vi fångar i Östersjön står endast för en bråkdel av vår laxkonsumtion. I år får vi fiska 70.056 stycken laxar! Det är alltså beskrivet i antal och inte kilo. Drivgarnfisket efter lax är förbjudet sedan år 2008. Nu är det endast tillåtet att fiska med krok.