Räkfrossa från ett hållbart fiske

Sjömatsfrämjandet/Ilar Gunilla Persson

Det svenska räkfisket är MSC-certifierat, det innebär att räkorna kommer från hållbara bestånd.

– Nu är våra nordhavsräkor som allra bäst. Att bjuda på räkor är ett enkelt och gott sätt att umgås. Att de är MSC-certifierade innebär att man kan njuta av dem med gott samvete, säger Karin Fagerståhl, verksamhetsansvarig på Sjömatsfrämjandet

Färska räkor med skal kokas direkt efter fångst ombord på båten och levereras i låder ut till handeln. De räkor som säljs färskskalade på burk, kokas iland, skalas och säljs i kyldisken i butik. På det här sättet tas all räka tillvara på ett hållbart sätt.

Så här års är det vanligt att räkan är svart i huvudet, vilket kan misstolkas som dålig kvalitet. Men det är bara en konsekvens av räkans livscykel. Efter att ha haft en orange klump av obefruktad rom i huvudet, lägger räkan ut rommen utanpå buken. Magsäcken blir då synlig och räkans mat bestående av mörka plankton är det svarta vi ser.

Under 2016 är det tillåtet att fiska mer räkor i svenska vatten. Samtidigt med MSC-certifieringen höjdes kvoten med 60% tack vare det goda beståndet.