Nyttig fiskpuré till din baby

Blir ditt barn smart av att äta fisk? Faktum är att fisk innehåller massor av nyttiga näringsämnen. Omega-3 fettsyrorna som finns i fisk påverkar hjärnans funktioner och utveckling, så visst ligger det sanning i att fisk gör oss klokare. Men förutom att det är ett av våra nyttigaste livsmedel som de flesta bör äta mer av, så är det också fantastiskt gott. Här ger vi några goda tips till de allra minsta.

 Måste barnpuréer vara smaklösa? Inte alls! Barn kan äta kryddad mat! Det är saltet man skall undvika till barn under ett år. Men färska örter som timjan, basilika, dill, persilja eller rödlök, vitlök, paprika, avokado, palsternacka är exempel på goda smaksättare som ger karaktär åt fiskpurén.

Smaksättare man bör vara försiktig med till barn under ett år är: honung, spenat, rödbetor, bladselleri, mangold, nässlor, nötter och salt.

Att göra storkok sparar tid och pengar och är inte krångligt alls. Kyl ner purén så snabbt som möjligt efter tillagning och gör portionsförpackningar att lägga i frysen. Påse eller burk för storätarna, i istärningslåda för smakportioner. Kom ihåg att det är individuellt när barnen vill börja med puréer. För en del går det snabbt, andra behöver längre tillvänjning. Man kan behöva späda purén om barnet har svårt att uppskatta en alltför fast eller grov puré.

Laxpuré för finsmakarbebisen 10 port.
200 g laxfilé
10 stora potatisar
½ dl hackad persilja
ev. 3 msk finhackad rödlök
½ dl smör, raps- eller olivolja
1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka tills den är nästan mjuk.
2. Tillsätt lax, skuren i mindre bitar, och rödlök. Sjud ytterligare 2-3 minuter under lock eller tills fisken är fast och ljust rosa.
3. Häll av kokvattnet och spara. Tillsätt persilja. Mixa eller mosa. Späd maten med kokvattnet. Blanda i matfett strax innan servering.