Nu är blåmusslorna som bäst!

Foto, Ilar Gunilla Persson, Sjömatsfrämjandet

”Slutspelsmusslor”!

Det är under den här perioden, under slutspelet i hockey. som blåmusslorna är som bäst. Sedan går de in i lekperioden och kvaliteten går ner drastiskt. Det är inte förrän i slutet av sommars som vi kan förvänta oss fullmatade musslor igen. Så passa på att köpa hem ett nät musslor nu.

Allra enklast är att lägga dem i en stor kastrull och ånga upp dem på ganska hög värme, under ett några minuter (behövs inget tillsatt vatten).
Plocka ut de som öppnat sig och låt de stängda ångas en stund till.
Hacka lite vitlök och blanda med smält smör.
Plocka ut musselköttet och doppa i vitlökssmöret – mums!
Ps. Innan kokning – släng trasiga musslor och de som inte stänger sig trots att du knackar dem mot diskbänken.
Tips:  Sila musselspadet i kastrullen och använd som smaksättare i en sås. Kan med fördel frysas in till senare tillfälle.