Makrillpremiär

I dag landade den första vårmakrillen på Göteborgs Fiskauktion. Det var Lysekilsbåten LL14 Molly som aviserade 280 kg nyfångad makrill till dagens auktion. Som vanligt trissades priserna upp, då många ville få del av dessa havets primörer. Den första lådan klubbades för 111 kr kilot.

 

Man vet aldrig riktigt när det sker. Men i slutet av april till någon vecka in i maj är det dags. Makrillpremiär. När makrillen tar sig in till kusten för att leka blir den tillgänglig för fisket. Inför leken är makrillen mager i köttet, det är då vi uppskattar den som mest. De senaste åren har det funnits ganska gott om makrill utefter västkusten och en populär fisk bland fritidsfisket under sommaren. När hösten kommer har makrillen ätit sig fet igen och det är dags att lämna kusten. Under vintern lever den på 200-250 meters djup i västra Nordsjön och väster om de Brittiska öarna. Makrillen är en snabbsimmare och lever i stora stim. Den saknar simblåsa vilket innebär att den hela tiden måste hålla sig i rörelse. Den fångar sin föda i farten vilket består av plankton när den är liten och sill och skarpsill för den vuxna makrillen. Fetthalten i köttet varierar från ca 3-30 g per 100 g filé.