Lutfisk håller kvar sitt grepp om julen

Foto ©Ilar Gunilla Persson

Det var ett tag sedan man spände upp fisken för torkning utomhus.
Dåliga somrar äventyrade kvalitet och resultat. Numera torkas fisken på galler i stora torktunnlar vilket ger ett jämnt och fint resultat. Lutfisk kan göras av flera olika arter. Vanligast i Sverige är långa. I Norge använder man torsk.

Torka, blötlägga, luta, lakar ut – och tillaga. Ett sätt att hantera en råvara förr i tiden som blivit en tradition och som många uppskattar och ser som det bästa på julbordet. Det är mager och nyttig mat som vi numer är vana att köpa vacuumpackade, färdiga för ugn eller gryta.

Var kan man köpa torkad fisk?
Vi får varje år frågor om var man kan köpa torkad fisk att göra egen lutfisk av. Bästa tipset är att fråga om din fiskhandlare kan beställa från sin grossist. Då efterfrågan inte är så stor är det heller inte många som har det i sitt sortiment men är du ute i god tid går det säkert att ordna fram. Annars finns fina långafiléer, färdiga att tillagas, i din matbutik.