Det nyttiga bruna!

Skär inte bort den bruna muskulaturen på laxens skinnsida!
Vi läser ofta om den feta fiskens alla fördelar för vår hälsa. Det är framför allt de nyttiga omega 3 fettsyrorna men också vitamin D, proteiner och mineraler.

På lax, sill och makrill finns en mörk muskel som innehåller mycket bra saker, inte minst nyttiga fetter. Ofta skär vi bort denna del då vi inte tycker att den ser så aptitlig ut. Spara den istället och ta tillvara dessa nyttigheter!

Nya rön

Det är tidigare känt att omega 3 minskat risken för hjärt-kärlsjukdomar. Nu visas hur dödligheten påverkas och att intaget har betydelse för dem som redan är äldre, skriver Svenska Dagbladet.
Äldre som får i sig mycket omega 3-fettsyror lever mer än två år längre än andra. Det visar en studie i USA omfattande 2 700 personer över 65 år.
Främsta källan till omega 3 är fet fisk, och även måttliga mängder ger stora hälsovinster, enligt studien.

Exempel på feta fiskar är, lax, makrill, sill/strömming, öring.