Havskräftor med bruna skal?

Foto Ilar Gunilla Persson

Här är det insidan som räknas!

’Havskräftor kan ha bruna eller svarta skal av olika anledningar. Om kräftan har levt på en mjuk botten som varit syrefattig kan de få avlagringar av manganoxid på sig. Det ser ut som ett tunt lager av brun lera eller en påväxt av bruna alger. Men det går inte att skrapa loss utan sitter hårt på skalet. Mangan finns normalt bunden i havsbotten och utgör ingen fara för de djur som lever där. Men när syrehalten sjunker frisläpps fria manganjoner som kan tas upp av havskräftorna och orsaka olika problem t ex påverka immunförsvaret och leda till beteendeförändringar. En stor del av manganet fälls dock ut som manganoxid och bildar de brun-svarta beläggningarna som man kan se på skalen. Dessa beläggningar är inget problem i sig för kräftan.

Svarta fläckar på kräftdjurens skal kan också bero på en bakteriell sjukdom som bryter ned och försvagar skalet. Man vet ganska litet om orsaken till sjukdomen men har sett den mer frekvent i samband med stress/miljöförändringar som varmare temperatur och föroreningar vilket kan påverka djurens förmåga att hantera olika bakterieinfektioner. Denna skalsjukdom är relativt ovanlig hos havskräftor.

Förutom sjukdom så ger skador i skalet ofta upphov tills svarta brottytor. Det är en process med mellanpigmentering som fungerar som en koagulationsprocess vid skador i skalet. Man kan se detta på gamla brottytor på klor eller andra skador på skalet och det kan se otrevligt ut men har ingen betydelse när det gäller att äta skaldjuret. Skadorna syns också ofta på havskräftor som haft sitt skal längre och som börjar resortera kalken i sitt skal för att kunna byta till ett nytt. Genom att resorbera kalken blir det gamla skalet mjukt och lätt att kränga av sig under ett skalskifte.

Text Ilona Miglavs