Havskräftan – nyttig och hållbar delikatess

Foto Ilar Gunilla Persson

Det flesta är medvetna om fiskens positiva påverkan på vår hälsa, men det gäller även våra fantastiska skaldjur. Den svenska havskräftan, som numera dessutom är MSC-certifierad, är en delikatess vi kan njuta av året runt. Samtidigt som vi får i oss viktiga vitaminer, mineraler och högvärdigt protein.

Rik på selen och protein
Så lite som 100 g kräftkött innehåller nästan dagsbehovet av selen, en kraftfull antioxidant och skyddar mot fria radikaler. Selen är bra för nervsystemet, ämnesomsättningen och immunförsvaret.Havskräftan innehåller hela 24 % protein, ungefär samma mängd som i nötkött. Protein brukar kallas för kroppens byggstenar och är viktigt för alla kroppens funktioner.

 Hållbart fiske
Det svenska fisket efter havskräftor är MSC-certifierat vilket betyder att det fiskas på ett hållbart bestånd. Nu finns det gott om fina havskräftor – njut av ett försomrigt kräftkalas till helgen!