God Jul med kryddgravad hälleflundra!

Gravad lax i olika smaker är en klassiker på julbordet. Men självklart kan man grava i princip vilken fisk som helst. Här kommer ett recept från vår kokbok och tar bara 30 minuter att göra. Passar även utmärkt på Nyårsbuffén.

 

En riktigt God Jul och Gott Nytt År

Kryddgravad hälleflundra, syltad rödlökscrème och krasse
4 portioner
300 g filé av hälleflundra eller annan vit fisk, skuren i tunna skivor
(Rå fisk bör ha varit fryst för att eliminera eventuella parasiter)
Eventuellt 4 ostron

Gravning
2 msk gula senapskorn
1 msk fänkålsfrö
1 krm kummin
4 enbär
1 lagerblad
2 msk salt
3 ½ msk socker

Syltad rödlökscrème
1 msk ättika
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
2 msk socker
3 msk vatten
1 rödlök, hackad
100 g Philadelphiaost
Salt
Svartpeppar

Garnering
Späda grönsaksskott eller salladsblad


Gravning
Krossa senapskorn, fänkålsfrön och kummin i mortel och rosta i torr stekpanna. Krossa sedan enbär och lagerblad med salt i mortel. Häll allt i en skål och blanda med socker. Lägg fisken på tallrik och strö över krydd- och sockerblandningen. Låt stå minst 20 minuter.

Syltad rödlökscrème
Koka upp ättika, rödvinsvinäger, salt, socker och vatten. Lägg i lök och koka i 1 minut. Låt svalna, häll av vätskan och blanda löken med Philadelphiaost. Smaka av med salt och lite svartpeppar.

Om du använder ostron: öppna och skär loss ostronen och lägg ovanpå fisken. Dela dem om de är stora. Droppa ostronjuice (vätskan i ostronskalet) över fisken. Servera med vattenkrasse och andra grönsaksskott eller små salladsblad.