Glad Midsommar med grillad lax!

Har man ätit sill och färskpotatis till lunch kan det vara gott med grillat till kvällen. En hel laxsida med goda smaker sköter sig själv. Skinnet mot glöden – på med locket!

Är man många på midsommar skall matlagningen vara enkel! Fisk på grillen mår bäst av att hanteras så lite som möjligt. En laxsida med goda smaker sköter sig själv. Den behöver inte vändas utan gå klar under lock. Lägg gärna fisken på ett halster eller liknande så blir den enkel att ta från glöden och placera på serveringsfat, när den är klar. Använd digital termometer för perfekt resultat, laxen är klar vid 52° (ta av den vid 50° så stiger temperaturen ett par grader på eftervärmen).

Hasselbackslax, 4 portioner
Laxfilé med skinn ca 600 g (gärna mittbiten)
80 g smör
1 vitlöksklyfta, pressad
1 citron, rivet skal, samt saften
2 msk persilja, hackad
salt och peppar
ströbröd
sparris
färskpotatis

Kall sås:
2 1/2 dl turkisk yoghurt
färsk dragon, hackad
citronsaft

Blanda smör med pressad vitlök, rivet citronskal (spara saften till den kalla såsen) och hackad persilja. 
Krydda laxen med salt och peppar. 
Skär snitt i laxköttet med ½-1 cm mellanrum. Tryck i vitlökssmöret i snitten och strö över ett lager ströbröd, lägg över i grillkorg. 
Grilla på indirekt värme (för över kolet till ena sidan och grilla över den ”tomma” delen) under lock i 10-15 minuter. Använd digital termometer. Laxen är klar då innertemperaturen är 52°. 
Grilla gärna sparrisen tillsammans med fisken. 
Servera med kokt färskpotatis och kall yoghurtsås.