Glad Midsommar med goda fiskar!

Midsommar är kanske det svenskaste av alla högtider. Även om våra bufféer ser snarlika ut även jul och påsk är matjessill, färskpotatis, gräslök avrundat med jordgubbar och glass helt tillägnat sommarens spis. Buffébordet tenderar dock att innehålla en hel del mer godsaker. Var snäll mot din mage och varva med ”vanlig mat”.

 I dagarna köps det in tonvis med sill till våra midsommarbord. Huvudpersonen heter matjessill med sin speciella kryddning. Men när vi dukar upp blir det gärna fler sillsorter, lax, skaldjursröror, pajer, silltårtor, köttbullar och annat småvarmt. För att ge magen lite andrum till alla blandningar, som oftast sköljs ner med öl och nubbe, kan det vara gott med en enkel men smakrik fiskrätt för fin balans under dagen.

Ugnsbakad kolja med varm tomatsallad och kapris, 4 port.
8oo g koljafilé
salt och nymald svartpeppar
4-5 tomater gärna olika sorter

Vinägrett:
5 msk kallpressad olivolja
1 citron, gärna ekologisk fint strimlat skal och 2 msk pressad saft
1 krm socker
1/2 rödlök, strimlad
1 liten vitlöksklyfta, tunt skivad
5-6 ansjovisfiléer, hackade samt lite spad
2 msk kapris
1 msk hackad dragon eller bladpersilja

Servering:
haricots verts
smör
blandade grönsaker
färska örter

Värm ugnen till 125°.
Vik ihop fiskfiléerna och lägg i en ugnssäker form med lite salt och peppar i botten. Skär tomaterna i bitar och lägg runt fisken. Smaksätt med salt och peppar.
Blanda ihop ingredienserna till vinägretten och häll över fisken. Tillaga i ugnen i ca 15 minuter. Bäst är – som alltid – att kolla med en termometer. 52° som innertemperatur är tipptopp!
Servera med smörade haricots verts och en stor sallad med gröna blad och örter.