Fisk- och skaldjurssäsonger

Som med så mycket annat är det inte svart eller vitt när det handlar om säsonger. Snarare en blandning av tradition, förutfattade meningar,
gamla sanningar och krass fakta. Här ska vi försöka bena ut ett och annat.

Makrill på våren
I slutet av april eller början av maj brukar det vara premiär för makrillen på västkusten. Likt färskpotatisen är den dyr och efterlängtad.Anledningen att vi får den just då beror på att den söker sig till kusten för att leka och helt enkelt blir tillgänglig för fiske. Vårmakrillen är mager vilket vi föredrar. Längre fram på sommaren och hösten har makrillen lagt på hullet igen och är redo för att dra sig tillbaka ut på djupt vatten.

När ängen är grön är spättan skön…
Att rödspättan och andra plattfiskar är bra på sommar stämmer bra.
Den är av god kvalitet även höst och tidig vinter. Men på våren när den leker och innehåller mycket rom är det lite plats för kött och det som finns är inte av hög kvalitet. Alltså, välj annan fisk i februari-maj.

Slutspelsmusslor och andra skaldjur
Visst, både fisk och skaldjur mår bra i kalla vatten. Många tycket att räkor och kräftor och andra skaldjur är som bäst under vinterhalvåret. Men så kommer vi till det där med upplevelsen. Kräftskivan får inte samma genomslag i februari… och en påse räkor kanske ändå smakar som bäst på en klippa en sommarkväll. I vilket fall är skaldjuren inte på något sätt dåliga under sommaren, såvida du inte låter dem ligga i en varm bil under shoppingturen…

Precis som tabellen nedan visar är många arter av god kvalitet året om. Fiskköttet påverkas inte nämnvärt av lekperioder och tillgången är
ungefär lika sommar som vinter. Andra arter har tydliga säsonger även om anledningen kan variera.

sasong