En sill för varje dag i påsk. Här kommer några tips på inläggningar.

En sill för varje dag i påsk. Här kommer några tips på inläggningar.

SENAPSSILL

1 kg sillfilé som flås och läggs i följande lag

6 dl vatten
1 dl ättika (24 %)
2 msk salt

Till inläggningen
2 dl söt, svensk senap
2 msk stark, skånks senap
3 msk stark, fransk senap
2 dl socker
1 msk vinäger
2 dl matolja
4 krm finkrossad vitpeppar
1 dl hackad dill
Låt sillen ligga i den första lagen över natten på sval plats. Ta därefter upp sillen och låt den rinna av ordentligt. Blanda alla ingredienser till inläggningen. Lägg ner sillen i denna blandning. Efter 2 – 3 dagar i kylskåp är den färdig att ätas. Vill du mildra smaken så tillsätt en äggula i lag 2.

SHERRYSILL
4 portioner

4 urvattnade salta sillfiléer
1 finhackad gul lök
12 skivade piemientofyllda oliver

Marinad
1 dl tomatketchup
1 msk vinäger
3 msk matolja
2 kryddmått krossad vitpeppar
2 msk sherry

Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av. Skär dem i smala bitar. Varva sill, lök och oliver i en burk. Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll den över sillen. Låt stå kallt ett dygn före serveringen.

RÖDA SILLEN

4 portioner

4 urvattnade salta sillar
1 röd lök

Till lagen:
½ dl ättiksprit
1 dl vatten
½ dl socker
½ dl rödvin
2 msk tomatpuré
2 msk olja
2 krossade lagerblad
1 tsk krossad kryddpeppar

Skölj sillfiléerna väl och skär dem i bitar. Skala och hacka löken. Varva sill och lök i en skål. Blanda samman ingredienserna till lagen och häll den över sillen. Låt den stå kallt 1 dygn före serveringen.

APELSINSILL
4 urvattnade och bitade saltsillfiléer
1 tunt skivad röd lök
0.5 tunt skivad apelsin
10 st krossade kryddpepparkorn
10 kryddnejlikor
2 lagerblad

Lagen
1 dl vatten
0.5 dl pressad apelsinsaft
4 msk ättiksprit (12 %) ( 12 %)
1 dl socker
2 msk honung

Börja med lagen.
Koka upp ingredienserna och låt den kallna.

Varva sillbitarna med lök, apelsin och kryddor i en burk. Häll lagen över, täck och låt stå i kylen cirka 1 dygn före servering. Sillen är hållbar i kylen cirka 2 veckor.