Fisk i ugn

Att tillaga fisk i ugn är bland det enklaste som finns. Passar alla fiskar – hela eller filéer. Krydda med salt och peppar eller gör ett snitt och fyll med ljuvliga smaker. Med digital termometer slipper du chansa. Den säger till när fisken är klar!

Fyll med goda smaker

4 portioner

Gör ett snitt i laxfilébitarna eller plattfisken. Fyll med t ex:

  • Mosad fetaost blandat med pumpafrö, basilika och timjan.
  • 1/2 burk ansjovis, 6 hackade soltorkade tomater i olja, 3 msk riven ost.
  • 1/2 dl russin, 2 msk crème fraiche, 1/2 dl solrosfrö, 1 tsk curry

Låg temperatur – saftigt resultat

Vid en ugnsvärme på 100-125° tillagas fisken på ett skonsamt sätt och man får ett saftigt resultat. Vid så låg temperatur fortsätter inte fiskens temperatur att stiga efter det att fisken tagits ut ur ugnen.

Filé i ugn

Smörj formen med smör eller olja så fastnar inte fisken. Vik in tunna delar på filén för jämn tillagning. Sätt i digital termometer i tjockare delen av fisken. Plattfisk och små filéer rullas ihop med skinnsidan inåt.

Tillaga på låg temperatur utan vätska eller endast med lite vatten, vin eller buljong som täcker botten på formen.

Hel fisk i ugn

Rensa och fjälla fisken. Skär 3-4 snitt på varje sida av fisken. Lägg i saltlag, 1/2 dl salt/ liter vatten. Låt stå ett par timmar eller över natten. Alternativ salta som vanligt.
Sätt ugnen på 175°. Fyll fisken med citornskiva, krossade vitlöksklyftor, rikligt med grovt hackad dill och persilja. Avsluta med några klickar smör. Fisken är klar vid 48-52°.

Hög temperatur

Vid en ugnsvärme p 175-225° blir fisken gärna torr på ytan innan den är klar inuti. Hög temperatur passar bäst vid gratinering eller när fisken ligger under ett skyddande ”täcke”.

Gratinera

Vid gratinering är fisken redan tillagad. Man ger endast en vacker yta på den, sås som hälls över den färdiga fisken. Gratinera på 225° tills ytan får fin färg.

Fisk under goda täcken

Fisk under täcke är ett enkelt sätt att skapa goda smaker och en saftig fisk.

Några goda exempel

  • Smaksatt färskost t ex gräslök, pepparrot eller franska örter
  • Färdig pesto
  • Feta – eller chevreost
  • Pumpa-, solros- och sesamfrön med riven parmesanost
  • Smaksatt crème fraiche