Tillagning

Fisk och skaldjur har kort tillagningstid. Vi pratar minuter för filéer och små skaldjur. För att lyckas är det därför helt avgörande att fisken hanteras varsamt och under uppsikt i stekpannan, i ugnen eller i grytan. Resultatet blir annars en torr och tråkig fisk.

För att veta om fisken är klar är en digital termometer den bästa redskapet. En sådan som de flesta förknippar med julskinka och stekar. I proffessionella ugnar  ingår för det mesta en termometer.

För hemmakocken går det utmärkt att köpa en digital termometer som uppfyller samma behov.

Panera fisk

Enkelpanering Vänd fisken i mjöl eller ströbröd. Alternativt, doppa fisken i uppvispat ägg sedan i mjöl eller ströbröd. Dubbelpanering Vänd... Läs mer

Röka fisk

Rökning är en konserveringsmetod men idag använder vi metoden främst som smaksättare. Det är en form av långsam kokning samtidigt... Läs mer

Salta fisk

Genom att lägga livsmedel i saltlake eller i torrsalt förhindrar man mikroorganismer att föröka sig. Vi använder inte så mycket... Läs mer

Rimma fisk

Att en fisk är rimmad betyder att den är lättsaltad. De flesta arter kan rimmas och resultatet blir en fiskfilé... Läs mer

Grava fisk

Ordet grava kommer från att man förr grävde gropar i jorden och klädde dem med granris, näver eller bark. Sist... Läs mer

Fritera fisk och skaldjur

Fisk eller skaldjur droppade i frityrsmet, dubbelpanering eller liknande. Friteras i rikligt med frotyrolja i 180°. Fritera lite åt gången... Läs mer

Woka fisk

Steka fisk och skaldjur smabbt i stark värme under kontinuerlig omrörning. Den snabba tillagningen (ca 1 minut) passar fisk och... Läs mer

Grilla fisk

Vitlök, tång och hav…Att grilla fisk för tankarna till varma sommarkvällar. Men kanske också till fisk som fastnar och går... Läs mer

Fisk i ugn

Att tillaga fisk i ugn är bland det enklaste som finns. Passar alla fiskar – hela eller filéer. Krydda med... Läs mer

Steka fisk

Fisk steks med matfett i stekpanna (eller i ugn). Fiskråvaran skall vara torr och stekpannan riktigt varm. Sänk värmen när... Läs mer

Koka fisk

Man säger koka men menar sjuda. Fisk är snabb mat, därför finns det skäl att sakta ner tillagningen så man... Läs mer