Ostron

Foto Ilar Gunilla Persson

Ostron är ett gemensamt namn för en rad olika arter. De äts vanligtvis råa naturella eller med lite vinägrett. De kan också gratineras eller användas som smaksättare i fiskrätter. Den platta sidan är ovansidan på ett ostron. Om ett ostron ”gäspar”, knacka på skalet, tänger sig ostronet så lever det, om inte kassera. Ett friskt ostron är vätskefyllt och doftar hav. Ostron skall förvaras fuktigt och inte kallare än +4°. Öppnade ostron skall förvaras kylda och bör ätas inom några timmar.

Att öppna ostron handlar mer om teknik än styrka. Hemligheten är att komma åt muskelfästet som håller ihop skalen. Använd helst en ostronkniv, annars en morakniv. Använd skyddshandske t ex  en trädgårdshandske i skinn.

ostron-svenskt-1

Tryckteknik med ett Ostrea edulis ostron

Lägg ostronet med kupiga sidan nedåt i handen, placera knivbladet i låset mellan skaldelarna. Tryck med fingrarna mot knivbladsryggen, pressa och vicka in kniven mellan skalhalvorna. Vinkla knivbladet mot insidan av överskalet och skär loss muskelfästet. Skär sedan loss muskeln från underskalet.

 

ostron-svenskt-2

Stickteknik med Ostrea edulis ostron

Lägg ostronet på en skärbräda med det kupiga skalet nedåt. Vila ena handen på ostronskalet. Stick in kniven i låset. Vicka och tryck tills det ”klickar” och överskalet släpper. Skär loss muskelfästet och lyft av överskalet. Skär loss muskeln från underskalet.

 

ostron-franskt-1

Stickteknik 1 med ett Crassostrea gigas ostron

Lägg ostronet på en skärbräda med det kupiga skalet nedåt. Vila ena handen på ostronskalet. Stick in kniven mellan skalhalvorna, vrid försiktigt så du kommer åt att skära av muskelfästet och lyft av överskalet. Skär loss muskeln från underskalet.

 

ostron-franskt2

Stickteknik 2 med ett Crassostrea gigas ostron

Lägg ostronet, kupiga skalet nedåt, på en skärbräda och vila ena handen ovanpå. Stick in kniven i låset, tryck och vicka tills det ”klickar” och överskalet släpper. Skär loss muskelfästet och lyft av överskalet. Skär loss muskeln från underskalet.