Säsong

Köttkvaliteten på somliga fiskar kan variera en hel del under året. Främsta orsaken är fiskens lektid som för de flesta fiskar sker under vinter/vår. När en fisk bygger upp sin mjölke eller rom krävs energi. Fiskar äter lite eller ingenting alls under denna period så energin tas från fettreserver och muskulatur. Detta innebär att fiskköttet blir magrare och av sämre kvalitet.


Variation mellan arter

Fiskarter påverkas dock olika mycket under lekperioden. På vissa arter, såsom torsk,kolja och sej, märker vi inte så stor skillnad medan t ex rödspättan förlorar mer än hälften av sitt kött till förmån för romsäck. En rödspätta i maj består alltså mest av skinn och ben. Framåt sommaren har den lekt färdigt och har fått tillbaka sin fina kvalitet. Förr sa man ”När ängen är grön är spättan skön”.


Makrillen är ett undantag

Den första svenska makrillen brukar ha ”premiär” i början av april. På våren kommer makrillen in till den svenska kusten för att leka och först då blir den tillgänglig att fiska. Makrillen blir som andra arter magrare under lekperioden, men hos makrillen uppskattar vi det magrare köttet och tycker ”vårmakrill” smakar bäst. När den ätit sig fet på hösten och är på väg ut till djupare vatten igen är den inte fullt så uppskattad.


Odlad fisk har ingen säsongspåverkan

Den odlade fisken påverkas inte av säsong utan har samma kvalitet året om. Mager rundfisk såsom torsk, kolja, bleka och sej är bra året om. Havskräfta och Nordhavsräkan är som allra bäst under den kalla årstiden, men även de är bra året om.

Bästa säsong

Dessa arter har en mer tydlig bästa säsong:

Blåmusslan är bäst mitten av juli-slutat av april
Plattfiskar är bäst sommar till vinter men rödtunga och sjötunga är bra året om
Havskatt är bäst sen vår till höst
Hummer får bara fiskas från september till valborg
Pilgrimsmussla är bäst sen vinter/vår
Krabba är bäst sensommar/höst
Lax, vild: bäst sommar-tidig höst, odlad: bra året om
Makrill är bäst vår och sommar
Ostron är bäst på vintern
Röding, vild: bäst på hösten, odlad: bra året om
Sik är bäst på sommaren
Siklöja är bäst sommar/höst, men rommen=hösten
Skarpsill är bäst på vintern
Öring är bäst på hösten