Rödspätta/rödspotta

Illustration ©Pål Thomas Sundhell

Foto ©Sjömatsframjandet, Ilar Gunilla Persson

Rödspätta/Rödspotta

Pleuronectes platessa

Rödspättan är den mest populära av våra svenska plattfiskar. Den är en utpräglad saltvattenfisk och har fått sitt namn av de roströda fläckarna på ovansidan. Den har små, tunna fjäll och små benknölar i en båge bakom ögonen. Munnen är liten. Färgen varierar efter bottenförhållandet. Rödspättor kan vara enkelt bruna medan andra har klara orange fläckar. Under-sidan är vit. Rödspättan kan väga upp till 7 kg och bli 100 cm lång. Vanlig vikt på rödspätta i våra vatten är 0,3-0,6 kg.

Kustfisk Rödspättan är vanlig i Nordsjön, utefter kusterna i Skagerrak, Kattegatt och södra Östersjön, upp t.o.m Gotland.

Rödspättan förekommer oftast på grunt vatten men den kan gå ned till 250 meters djup. Små rödspättor kan man jaga på grunda sandbottnar på sommaren. De är svagt prickiga och något genomskinliga. Under sommaren förekommer den på grundare bottnar men under vintern vandrar den ut på något djupare vatten. Födan består främst av tunnskaliga musslor, maskar och kräftdjur. Fisken leker i november-april. Ynglen simmar fritt i havet men omvandlas till plattfiskar när de är ca 15 mm långa och lever resten av sitt liv på botten. Rödspättan har en mycket uppskattad smak och tillagas både hel och som filé.

Säsong och fångstmetod Bästa säsong är sommar och höst. Fisket sker med trål, snurrevad och garn och fisken tillhör en av våra kommersiellt mest värdefulla arter.