Krabba

Illustration ©Pål Thomas Sundhell

Foto ©Sjömatsfrämjandet, Ilar Gunilla Persson

Foto ©Sjömatsfrämjandet, Ilar Gunilla Persson

Krabba

Cancer pagurus

Krabban har ett stort, brunrött skal och en gulvit undersida. Skalet är mycket bredare än vad det är långt. Klorna är kraftiga och ett bra kännetecken är de svarta klospetsarna. Arten kan bli 30 cm bred över skalet och väga 5 kg men den vanligaste storleken ligger runt 15-20 cm i skalbredd. Hannen har ett plattare skal än honan och större klor. Den invikta stjärten är bred hos honan och smal hos hannen.

Krabban förekommer i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Krabban lever på alla typer av bottnar men föredrar sten och berg, från stranden ända ned till 300-400 meters djup. Könsmogna krabbor föredrar att söka sig till djupare vatten under vinterhalvåret. Krabban äter det mesta och förutom död fisk så tar den gärna maskar och musslor. I magen har den tre ”tänder” som hjälper till att krossa födan. Könsmogna krabbor skiftar skal under hösten innan de parar sig. Honan sparar spermierna och befruktar äggen först hösten därpå när honan har lagt upp tillräckligt med näring i det så kallade ”krabbsmöret”. Nu befruktar honan sina ägg och lägger ut dem under bakkroppen. Hon bär på äggen i ca åtta månader och under denna tiden äter hon ingenting. Larverna som kläcks ut svävar omkring med strömmarna tills de är ca 2,5 mm långa. Krabban blir könsmogen först när den är 7-8 år gammal.

Krabbor äts kokta/naturella eller i sallader och gratänger. Mindre krabbor kan användas till att koka en läcker fond på. Krabbor fiskas med garn eller tinor och säljs levande eller kokta.